Γιώτα Βάσση
Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Εθνικού και Καποδιστρικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.), διδάσκουσα στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Ε.Κ.Π.Α., ερευνήτρια σε πανεπιστημιακά φιλοσοφικά εργαστήρια και μεταδιδακτορική ερευνήτρια Ε.Κ.Π.Α. Διαθέτει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην «Ηθική» (Τμήμα Φιλοσοφίας, ΕΚΠΑ) και D.E.A. στη Λογοτεχνία και τον Ελληνικό Πολιτισμό από το Universidad de Granada. Σπούδασε στο τμήμα Φιλοσοφίας- Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με ειδίκευση στη Φιλοσοφία, απ’ όπου αποφοίτησε ως πρώτη αριστεύσασα. Συνεργάστηκε με Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και δίδαξε Φιλοσοφία στο Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ηθικής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ηθικής του Ε.Κ.Π.Α., στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Πολιτικής Φιλοσοφίας του Ε.Κ.Π.Α. και σε προπτυχιακό επίπεδο μαθήματα Φιλοσοφίας ως Εντεταλμένη Διδάσκουσα στο Ε.Κ.Π.Α.
Ασχολείται ερευνητικά με τη Νεοελληνική Φιλοσοφία, τη Νεοελληνική Φιλοσοφία της Διασποράς, τη Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή, την Ηθική, την Κοινωνική και Πολιτική Φιλοσοφία, με ειδικότερο πεδίο μελέτης τους ελληνικής καταγωγής φιλοσόφους (Καστοριάδης, Αξελός, Παπαϊωάννου) της «Γενιάς του “Mataroa”». Εξέδωσε σχετική μελέτη (266 σελ.) για τον στοχαστή Κώστα Παπαϊωάννου η οποία τιτλοφορείται Ο «πολιτικός άνθρωπος» στο έργο του Κώστα Παπαϊωάννου (Εναλλακτικές, 2015) συμπληρώνοντας τα κενά στη βιβλιογραφία και παρουσιάζοντας συστηματικά το σύνολο του έργου του. Το 2021 διετέλεσε Επιστημονική Σύμβουλος της φιλοσοφικής διημερίδας που οργάνωσε το Φιλοσοφικό Εργαστήριο του Τμήματος Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ, PPElab, για τον φιλόσοφο Κώστα Παπαϊωάννου με αφορμή τη συμπλήρωση 40 ετών από τον πρόωρο θάνατό του («Κώστας Παπαϊωάννου: ο φιλόσοφος της συμφιλίωσης», Αθήνα 15-16 Ιουνίου 2021) και, παράλληλα, Guest Editor στο σχετικό αφιερωματικό τεύχος του περιοδικού Ηθική του Τμήματος Φιλοσοφίας Ε.Κ.Π.Α. Το 2021 κυκλοφόρησε το φιλοσοφικό δοκίμιο Φιλείν και Εράν. Το ερωτικό φαινόμενο χθες και σήμερα, (Επιστημονικές Εκδόσεις Παρισιάνου), το οποίο αποτελεί μία περιήγηση (από τον Πλάτωνα ως τον Badiou), για το εν λόγω θέμα, στους κόλπους της Φιλοσοφίας.
Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα ανήκει επίσης η Εφαρμοσμένη Φιλοσοφία. Σε αυτό το πλαίσιο εξέδωσε δύο παιδικά βιβλία με τα οποία επιχειρεί να εισαγάγει τα παιδιά στον φιλοσοφικό τρόπο σκέψης. Διαθέτει μακρά εμπειρία στην Εκπαίδευση, ιδιωτική και δημόσια, σε πλείστους ρόλους, πέραν του διδακτικού (σχεδιασμός προγραμμάτων, διαλέξεις, επιμέλεια και συγγραφή εκπαιδευτικού υλικού), ενώ συμμετείχε στην ερευνητική και παιδαγωγική ομάδα του PPElab (Τμήμα Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ) στο βραβευμένο, ως καινοτόμο, πρόγραμμα «Η Σοφία στο Σχολείο» (Οκτώβριος 2021-Σεπτέμβριος 2022 για την επιστημονική και παιδαγωγική προετοιμασία και Οκτώβριος 2022- Ιούνιος 2023 για την καθ’ εαυτή διδασκαλία σε πραγματικές συνθήκες). Παράλληλα, συμμετέχει σε συλλογικά έργα, ερευνητικές ομάδες, συνέδρια και αρθρογραφεί σε επιστημονικά περιοδικά.
Η Σοφία στο Σχολείο- Παρουσίαση στην ΕΡΤ
27 Ιουλίου 2024Το Πρόγραμμα διδασκαλίας Φιλοσοφίας στο Δημοτικό "η Σοφία στο Σχολείο" και η συμμετοχή του στο Athens Science Festival παρουσιάστηκε στο ένθετο Παιδεία του ERTNEWS.
Δείτε περισότεραΓιώργος Ν. Πολίτης για το νέο βιβλίο του Αντώνη Παπαρίζου "Πολιτική και Θρησκεία"
9 Νοεμβρίου 2022Απόσπασμα από τη συμμετοχή του Γιώργου Ν. Πολίτη, Αναπληρωτή Καθηγητή Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ, στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Αντώνη Παπαρίζου, Ομότιμου Καθηγητή Παντείου Πανεπιστημίου, με τίτλο "Πολιτική και Θρησκεία. Οι έξη ελληνικοί Πολιτισμοί", που διοργανώθηκε από τον Ιανό και τις εκδόσεις Παπαζήση στις 19/10/2022.
Πώς η Παιδεία μπορεί να συμβάλει στην ανασυγκρότηση της χώρας; Γ.Ν. Πολίτης
17 Δεκεμβρίου 2019Ομιλία Γιώργου Ν. Πολίτη για τη σχέση παιδείας και πολιτικής με στενή αναφορά στα σύγχρονα κοινωνικά και πολιτικά τεκταινόμενα.
Δείτε περισότεραΓιώτα Βάσση - Το ελληνικό παραμύθι «Ένα σπιτάκι για τη Σάλλυ» στα αραβικά
17 Δεκεμβρίου 2019Με πρωτοβουλία των Γιατρών του Κόσμου, ένα παραμύθι με πρωταγωνιστή ένα μικρό σαλιγκάρι πρόσφυγα μεταφράστηκε στα αραβικά για να φτάσει στα χέρια προσφυγόπουλων που ζουν στην Ελλάδα.
Δείτε περισότεραΟι ευκαιρίες είμαστε εμείς. Βασίλης Τσακίρογλου. TEDxPatras
17 Δεκεμβρίου 2019Το νόημα της "ευκαιρίας" σαν αστικός μύθος. Πώς οι ανθρώπινες επιλογές δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες ευημερίας.
Δείτε περισότερα