«Η Σοφία στo Σχολείo»: Το πρωτοποριακό πρόγραμμα διδασκαλίας τη φιλοσοφίας στο δημοτικό.
Το Εργαστήριο Φιλοσοφία - Διακυβέρνηση - Οικονομία της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (PPE Lab) ανακοινώνει ότι το Πρόγραμμα «Η Σοφία στo Σχολείo» εισέρχεται στη φάση της υλοποίησής του.
Με στόχο την καλλιέργεια της κριτικής αντίληψης και την εξοικείωση των παιδιών με τον φιλοσοφικό τρόπο σκέψης, το Εργαστήριο σχεδίασε το πρωτοποριακό πρόγραμμα «Η Σοφία στo Σχολείo». Πρόκειται για δύο κύκλους οι οποίοι απαρτίζονται από 10 σπονδυλωτά μαθήματα ο καθένας, συμπληρωματικά προς το ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθητών 4ης και 5ης Δημοτικού.
«Η Σοφία στo Σχολείo» σχεδιάστηκε ως μια διαδραστική, παιγνιώδης εμπειρία μάθησης, με εκτεταμένη χρήση πολυμέσων. Βασίζεται στην ενεργοποίηση των παιδιών με το μεθοδολογικό τρίπτυχο της
α) οπτικοποίησης της πληροφορίας μέσω των εικόνων (κινούμενων και μη),
β) της παιγνιοποίησης των μαθημάτων και
γ) της ψηφιακής εκμάθησης.
«Η Σοφία στo Σχολείo» απομακρύνεται από την στατική διδασκαλία της φιλοσοφίας που συχνά δυσχεραίνει την κατανόησή της στις μικρές ηλικίες. Δεν χρησιμοποιεί συμβατικές μεθόδους (π.χ. μελέτη γραπτών κειμένων, σημειώσεις, αντιγραφή, αποστήθιση κ.λπ). Αξιοποιεί τις σύγχρονες κατακτήσεις της παιδαγωγικής επιστήμης, προκειμένου να διεγείρει αποτελεσματικά την περιέργεια των παιδιών, προσκαλώντας τα να συμμετάσχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία μέσω του παιχνιδιού και της ψυχαγωγίας.
Θεωρείται δεδομένο διεθνώς ότι η εξοικείωση των παιδιών με τον φιλοσοφικό τρόπο σκέψης αποτελεί προϋπόθεση της ολοκληρωμένης πνευματικής καλλιέργειάς τους και, μακροπρόθεσμα, της διάπλασης ενεργών πολιτών. Αυτοί οι πολίτες διαθέτουν τα θεωρητικά εφόδια προκειμένου να συμβάλλουν στην κοινωνική πρόοδο, συμμετέχοντας στη διαμόρφωση του κοινωνικού, πολιτικού ακόμη και νομοθετικού πλαισίου, με κριτική σκέψη και ικανότητα ορθολογικής αξιολόγησης επιλογών και αποφάσεων.
Με το Πρόγραμμα «Η Σοφία στo Σχολείo» τα παιδιά που φοιτούν στην 4η και 5η Δημοτικού θα έρθουν σε επαφή με βασικές έννοιες -και κυρίως με την γενικότερη οπτική- της Φιλοσοφίας. Στους δύο πρώτους κύκλους της «Η Σοφία στo Σχολείo» εστιάζει στην αφύπνιση του κριτικού προβληματισμού γύρω από ζητήματα τα οποία διερευνούν η Λογική και η Ηθική ως θεμελιώδεις κλάδοι της Φιλοσοφίας.
Τα μαθήματα του Προγράμματος «Η Σοφία στo Σχολείo», σε πρώτη φάση θα πραγματοποιηθούν σε πέντε συνεργαζόμενα ιδιωτικά και δημόσια Δημοτικά σχολεία, στην Αθήνα και την ελληνική περιφέρεια. Οι διδάσκοντες οι οποίοι έχουν επιλεγεί από το Εργαστήριο για την πρακτική εκτέλεση του Προγράμματος, είναι διδάσκαλοι με μακρά παιδαγωγική εμπειρία και με επιπλέον, περαιτέρω εξειδικευμένη ενασχόληση με τη Φιλοσοφία σε επίπεδο μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών στο ΕΚΠΑ.
Το εποπτικό υλικό του Προγράμματος «Η Σοφία στo Σχολείo» είναι επί της ουσίας άυλο. Ωστόσο, στο σύνολό του το υλικό αυτό, δηλαδή τόσο η θεματολογία των μαθημάτων, η εικονογράφηση, καθώς και οι ερωταποκρίσεις μαθητών και διδασκόντων, θα είναι άμεσα και ελεύθερα προσβάσιμο σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς μέσω ειδικής βάσης δεδομένων, η οποία θα υποστηρίζεται από την ψηφιακή υποδομή του Εργαστηρίου «Φιλοσοφία-Διακυβέρνηση-Οικονομία του ΕΚΠΑ» (www.ppelab.gr).
Το Πρόγραμμα «Η Σοφία στo Σχολείo» εκπονήθηκε από το Εργαστήριο «Φιλοσοφία-Διακυβέρνηση-Οικονομία» της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, το οποίο και υπέβαλε σχετική πρόταση στο Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ). Στη θεματική ενότητα «Κόμβοι Έρευνας & Καινοτομίας στην Εκπαίδευση» υποβλήθηκαν συνολικά 340 προτάσεις από πανεπιστημιακούς φορείς και ερευνητικά κέντρα. Από αυτές τελικώς εγκρίθηκαν οι 19. Το Πρόγραμμα «Η Σοφία στo Σχολείo» έλαβε έγκριση, καταλαμβάνοντας την 9η θέση. Ως εκ τούτου χρηματοδοτείται από το ΕΛΙΔΕΚ. Μέσω του Προγράμματος, η διδασκαλία της φιλοσοφίας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε τόσο διευρυμένη κλίμακα.
Το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του Προγράμματος προβλέπει τη δημιουργία της απαραίτητης παιδαγωγικής υποδομής για το πρώτο διάστημα (Οκτώβριος 2021-Σεπτέμβριος 2022) και ακολούθως την καθ’ εαυτή διδασκαλία σε πραγματικές συνθήκες από τον Οκτώβριο του 2022 έως τον Ιούνιο του 2023.
Τα μαθήματα θα βιντεοσκοπούνται (με κάθε σεβασμό στην προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, χωρίς την εμφάνιση των μαθητών) και θα αναρτώνται στην ψηφιακή πλατφόρμα του Προγράμματος, προκειμένου να καταστεί πλήρως κατανοητό το τι ακριβώς είναι και τι επιδιώκει να επιτύχει «Η Σοφία στo Σχολείo».
Τον Οκτώβριο του 2023 θα πραγματοποιηθεί Διεθνές Συνέδριο με σκοπό την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του ερευνητικού Προγράμματος. «Η Σοφία στo Σχολείo» ολοκληρώνεται με την έκδοση πρακτικών του Συνεδρίου σε ειδικό αφιερωματικό τεύχος του περιοδικού «Ηθική»
https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/ethiki που εκδίδεται από το PPE Lab
Δείτε περισσότερα στην ιστοσελίδα: https://www.mysofia.gr
Η Σοφία στο Σχολείο- Παρουσίαση στην ΕΡΤ
27 Ιουλίου 2024Το Πρόγραμμα διδασκαλίας Φιλοσοφίας στο Δημοτικό "η Σοφία στο Σχολείο" και η συμμετοχή του στο Athens Science Festival παρουσιάστηκε στο ένθετο Παιδεία του ERTNEWS.
Δείτε περισότεραΓιώργος Ν. Πολίτης για το νέο βιβλίο του Αντώνη Παπαρίζου "Πολιτική και Θρησκεία"
9 Νοεμβρίου 2022Απόσπασμα από τη συμμετοχή του Γιώργου Ν. Πολίτη, Αναπληρωτή Καθηγητή Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ, στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Αντώνη Παπαρίζου, Ομότιμου Καθηγητή Παντείου Πανεπιστημίου, με τίτλο "Πολιτική και Θρησκεία. Οι έξη ελληνικοί Πολιτισμοί", που διοργανώθηκε από τον Ιανό και τις εκδόσεις Παπαζήση στις 19/10/2022.
Πώς η Παιδεία μπορεί να συμβάλει στην ανασυγκρότηση της χώρας; Γ.Ν. Πολίτης
17 Δεκεμβρίου 2019Ομιλία Γιώργου Ν. Πολίτη για τη σχέση παιδείας και πολιτικής με στενή αναφορά στα σύγχρονα κοινωνικά και πολιτικά τεκταινόμενα.
Δείτε περισότεραΓιώτα Βάσση - Το ελληνικό παραμύθι «Ένα σπιτάκι για τη Σάλλυ» στα αραβικά
17 Δεκεμβρίου 2019Με πρωτοβουλία των Γιατρών του Κόσμου, ένα παραμύθι με πρωταγωνιστή ένα μικρό σαλιγκάρι πρόσφυγα μεταφράστηκε στα αραβικά για να φτάσει στα χέρια προσφυγόπουλων που ζουν στην Ελλάδα.
Δείτε περισότεραΟι ευκαιρίες είμαστε εμείς. Βασίλης Τσακίρογλου. TEDxPatras
17 Δεκεμβρίου 2019Το νόημα της "ευκαιρίας" σαν αστικός μύθος. Πώς οι ανθρώπινες επιλογές δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες ευημερίας.
Δείτε περισότερα