Επιστημονικοί Συνεργάτες


Περιοδικό Ηθική Τεύχος 18 (2024)

Θεοδώρα- Ελισάβετ Μαρκαντωνάτου

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1994. Είναι φιλόλογος, απόφοιτος  του τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (κατεύθυνση Φιλοσοφίας), του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης, είναι κάτοχος του Μεταπτυχιακού Διπλώματος του προγράμματος «Ιστορία της Φιλοσοφίας», του ιδίου τμήματος. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα στρέφονται επί πολλά συναπτά έτη γύρω από το έργο του Αυστριακού φιλοσόφου Καρλ Πόπερ, ενώ τα ευρύτερα ενδιαφέροντά της εντοπίζονται στη συνεχή επιμόρφωση στα πεδία της εκπαίδευσης και της φιλοσοφίας, μέσω της παρακολούθησης σεμιναριακών κύκλων.  Ως Υποψήφια Διδάκτωρ του τμήματος Φιλοσοφίας εκπονεί διατριβή με τίτλο: «Ο Άνθρωπος υπό το πρίσμα του Καρλ Πόπερ: Εγχειρίδιο Πρακτικής Φιλοσοφίας», στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Περισσότερα
Θεοδώρα- Ελισάβετ Μαρκαντωνάτου

Ηλίας Τριανταφυλλίδης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1993. Είναι Υποψήφιος Διδάκτωρ στο Τμήμα Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στα Χρηματοοικονομικά από το Cass Business School (City University London), στο οποίο παρακολούθησε συνέδρια και σεμινάρια από εγκεκριμένους ομιλητές. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον (University of Southampton).

Περισσότερα
Ηλίας Τριανταφυλλίδης

Μαρία- Άρτεμις Κολλινιάτη

Η Δρ Μαρία-Άρτεμις Κολλινιάτη είναι συγγραφέας του βιβλίου Human Rights and Positive Obligations to Healthcare. Reading the European Convention on Human Rights through Joseph Raz's Theory of Rights (Nomos, 2019). 

Διδάσκει Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο και Κράτος και Δημόσιες Πολιτικές στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Επίσης, διδάσκει Ανθρώπινα Δικαιώματα σε διατμηματικά προγράμματα των πανεπιστημίων Technische Universität Darmstadt και Goethe Universität Frankfurt.

Περισσότερα
Μαρία- Άρτεμις Κολλινιάτη

Γιώργος Δρίτσας

Ο Γιώργος Δρίτσας γεννήθηκε το 1994 στην Κόρινθο. Σπούδασε στην Φιλοσοφική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α. (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) στο Φ.Π.Ψ. (τμήμα Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας) από το 2012 μέχρι το 2016. Αργότερα το 2017, μετά την περάτωση των στρατιωτικών του καθηκόντων, ξεκίνησε το μεταπτυχιακό του στο Π.Μ.Σ.Φιλοσοφία (Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών) του ίδιου τμήματος, με ειδίκευση στην Ιστορία της Φιλοσοφίας και των Ιδεών από το οποίο αποφοίτησε αρχές του 2021. Έχει συμμετάσχει σε ελληνικά και ξένα συνέδρια και εκδηλώσεις συσχετιζόμενες με τις σπουδές του, και επιπλέον έχει πραγματοποιήσει δημοσιεύσεις σχετικού περιεχόμενου (έντυπες και διαδικτυακές). 

Περισσότερα
Γιώργος Δρίτσας

Βασίλης Αναγνώστου

Γεννήθηκε στο Σίδνεϋ το 1964. Υποψήφιος Διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Τμήματος Φιλοσοφίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2020) με θέμα: «Φιλοσοφικές αρχές και ζητήματα εκπαιδευτικής πολιτικής. Το μαύρο «κουτί» της κουλτούρας αξιολόγησης σχολικής μονάδας υπό την εξέταση της Φιλοσοφίας και της Εκπαιδευτικής Πολιτικής». Κατέχει Μεταπτυχιακά Διπλώματα Ειδίκευσης στην κατεύθυνση «Οργάνωση και Διοίκηση της Εκπαίδευσης» του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (2011) και στην κατεύθυνση «Αποτελεσματική Μάθηση» - ‘Effective Learning’ στο Institute of Education, University of London, UK (2002). Βασικά πτυχία του αποτελούν το πτυχίο Διδασκαλίας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση από την Ράλλειο Παιδαγωγική Ακαδημία, το πτυχίο Φιλολογίας με ειδίκευση στη Μεσαιωνική και Νέα Ελληνική Φιλολογία, Φιλοσοφική Σχολή, ΕΚΠΑ και το Δίπλωμα Διετούς Μετεκπαίδευσης στη Γενική Αγωγή, Μαράσλειο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθήνας, ΕΚΠΑ.

Περισσότερα
Βασίλης Αναγνώστου

Μύρων Ζαχαράκης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1995. Το 2013 εισήχθη στο τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και το 2017 ολοκλήρωσε τις σπουδές του (κατεύθυνση: Φιλοσοφία), εντασσόμενος την ίδια χρονιά στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Φιλοσοφία».

Περισσότερα
Περιοδικό Ηθική Τεύχος 13 (2020)
ΝΕΟ VIDEO
Γιώργος Ν. Πολίτης για το νέο βιβλίο του Αντώνη Παπαρίζου "Πολιτική και Θρησκεία"
9 Νοεμβρίου 2022

Απόσπασμα από τη συμμετοχή του Γιώργου Ν. Πολίτη, Αναπληρωτή Καθηγητή Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ, στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Αντώνη Παπαρίζου, Ομότιμου Καθηγητή Παντείου Πανεπιστημίου, με τίτλο "Πολιτική και Θρησκεία. Οι έξη ελληνικοί Πολιτισμοί", που διοργανώθηκε από τον Ιανό και τις εκδόσεις Παπαζήση στις 19/10/2022.
 

Δείτε περισότερα
Γιώργος Ν. Πολίτης για το νέο βιβλίο του Αντώνη Παπαρίζου Πολιτική και Θρησκεία
ΝΕΟ VIDEO
Πώς η Παιδεία μπορεί να συμβάλει στην ανασυγκρότηση της χώρας; Γ.Ν. Πολίτης
17 Δεκεμβρίου 2019

Ομιλία Γιώργου Ν. Πολίτη για τη σχέση παιδείας και πολιτικής με στενή αναφορά στα σύγχρονα κοινωνικά και πολιτικά τεκταινόμενα.

Δείτε περισότερα
Πώς η Παιδεία μπορεί να συμβάλει στην ανασυγκρότηση της χώρας; Γ.Ν. Πολίτης
ΝΕΟ VIDEO
Γιώτα Βάσση - Το ελληνικό παραμύθι «Ένα σπιτάκι για τη Σάλλυ» στα αραβικά
17 Δεκεμβρίου 2019

Με πρωτοβουλία των Γιατρών του Κόσμου, ένα παραμύθι με πρωταγωνιστή ένα μικρό σαλιγκάρι πρόσφυγα μεταφράστηκε στα αραβικά για να φτάσει στα χέρια προσφυγόπουλων που ζουν στην Ελλάδα.

Δείτε περισότερα
Γιώτα Βάσση - Το ελληνικό παραμύθι Ένα σπιτάκι για τη Σάλλυ στα αραβικά
ΝΕΟ VIDEO
Οι ευκαιρίες είμαστε εμείς. Βασίλης Τσακίρογλου. TEDxPatras
17 Δεκεμβρίου 2019

Το νόημα της "ευκαιρίας" σαν αστικός μύθος. Πώς οι ανθρώπινες επιλογές δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες ευημερίας.

Δείτε περισότερα
Οι ευκαιρίες είμαστε εμείς. Βασίλης Τσακίρογλου. TEDxPatras
ΝΕΟ VIDEO
Τι είναι Ηθική; Αποστολόπουλος Πέρρος Παναγιώτης. Ακαδημία Πλάτωνος.
17 Δεκεμβρίου 2019

Αποστολόπουλος Πέρρος Παναγιώτης. Ανοιχτό σεμινάριο Ηθικής Φιλοσοφίας στην Ακαδημία Πλάτωνος, καθώς και διάλογος με τους συμμετέχοντες.

Δείτε περισότερα