Γιώργος Δρίτσας


Γιώργος Δρίτσας

                                                  Εκτενές Βιογραφικό Σημείωμα

Σπουδές

 • 2012-2016: Πτυχιούχος του τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής  και Ψυχολογίας  της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Κατεύθυνση Φιλοσοφίας)
 • 2017-2021: Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος  του Π.Μ.Σ. Φιλοσόφία, ειδίκευση «Ιστορία της Φιλοσοφίας και των ιδεών» του τμήματος Φιλοσοφίας (πρώην Φ.Π.Ψ.)  του Ε.Κ.Π.Α. (Εθνικού και  Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών)

Πτυχιακή και Διπλωματική εργασία

 • Κατά τη διάρκεια του εαρινού εξαμήνου του 2016  (Η’) πραγματοποιήθηκε η διαδικασία  παρακολούθησης και διδασκαλίας σε σχολική μονάδα  (4Ο  ΓΕΛ Ζωγράφου) και ακολούθως σύνταξης  της πτυχιακής εργασίας.
  ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Διδασκαλία της φιλοσοφικής τοποθέτησης του ποιητή Κ. Π. Καβάφη στο ποίημα  «Περιμένοντας τους Βαρβάρους»  (Λογοτεχνία Α’  Λυκείου, τμήματα Α1 και Α4)
 • Κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος μεταξύ Μαρτίου και Δεκεμβρίου του 2020, πραγματοποιήθηκε η σύνταξη της διπλωματικής εργασίας για την κατοχύρωση του μεταπτυχιακού διπλώματος.
  ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Η «Νέα Πολιτική»: Από τη «Μεγάλη Πολιτική» του Nietzsche στον «Καισαρισμό» του Spengler

Συμμετοχές σε συνέδρια, ομιλίες, δημοσιεύσεις και αρθρογραφία

Συμμετοχή σε Συνέδρια:

 • 1ο Διαδικτυακό Συνέδριο Μεταπτυχιακών Φοιτητών του Π.Μ.Σ. Φιλοσοφία της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚ.Π.Α.
 • Τίτλος Εισήγησης: «Αλήθειες και ψέματα σχετικά με τη φιλοσοφική στάση του Nietzsche» - 17/10/12.
 • 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Τμήματος Ι.Φ.Ε. του Ε.Κ.Π.Α.
 • Τίτλος Εισήγησης: «Που μπορεί να οδηγήσει η τεχνολογική πρόοδος; Μια κριτική ματιά στην τεχνολογική πρόοδο σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του Oswald Spengler» - 3/12/20.
 • Εισήγηση στο “Σεμινάριο Φιλοσοφίας και Πολιτικής Θεωρίας Μεταπτυχιακών και Υποψήφιων Διδακτόρων” του Παντείου Πανεπιστημίου
 • Τίτλος Εισήγησης: «Μια νέα εποχή “Καισαρισμού” στις Η.Π.Α. και τον Δυτικό Κόσμο; Οι προβλέψεις τoυ Oswald Spengler για την πολιτικο-οικονομική κατάσταση στη Δύση» - 17/3/21.
 • Συνέδριο «Κύπρος και 1821» της Ηχούς της Κύπρου “1821 – 2021” και της Κυπριακής Εταιρείας Ιστορικών Σπουδών
 • Τίτλος Εισήγησης: «Η εξέλιξη της πρώιμης νεοελληνικής ταυτότητας σε Ελλάδα και Κύπρο: από τον Γεώργιο Πλήθωνα Γεμιστό και το όψιμο Βυζάντιο στον Ιωάννη Καρατζά και τον νεοελληνικό Διαφωτισμό» - 11/4/21.
 • 11th Annual Conference “Contemporary Philosophical Issues” του Συλλόγου Φοιτητών Φιλοσοφίας USF “FURIJA” σε συνεργασία με το Τμήμα Φιλοσοφίας της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Rijeka
 • Τίτλος Εισήγησης: «New aspects of spenglerian “Caesarism” in Western World? Some thoughts about the current situation in U.S.A.» - 11/6/21.
 • Διημερίδα “Κώστας Παπαϊωάννου, ο φιλόσοφος της συμφιλίωσης: 40 χρόνια από τον θάνατό του (1925-1981)” του Εργαστηρίου «Φιλοσοφία-Διακυβέρνηση-Οικονομία» του Ε.Κ.Π.Α.
 • Τίτλος Εισήγησης: «Από το απελευθερωτικό επαναστατικό πρόταγμα στην αλλοτρίωση μέσω του ολοκληρωτικού γραφειοκρατικού κράτους: οι παρατηρήσεις του Κώστα Παπαϊωάννου για την πολιτικοκοινωνική εξέλιξη της μαρξιστικής φιλοσοφίας» - 16/6/21.
 • Συνέδριο "Επιστήμες και Τεχνολογία στη Νεότερη και Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία, 1821-2021" του Τμήματος Ι.Φ.Ε. του Ε.Κ.Π.Α.
 • Τίτλος Εισήγησης: «Οι θέσεις του Σπύρου Κυριαζόπουλου σχετικά με την καταγωγή και τη φύση της σύγχρονης τεχνικής» - 10/9/21.
 • 4ο Συνέδριο Επιστημολογίας του Συλλόγου Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας «σὺν Ἀθηνᾷ» και του Εργαστηρίου Σημειωτικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
 • Τίτλος Εισήγησης: «Η «πρόοδος» & η «επιστήμη»: ανατέμνοντας το κυρίαρχο φαντασιακό του Δυτικού Κόσμου» - 3/12/21
 • Συνέδριο “Η Φιλελεύθερη και Δημοκρατική Διάσταση της Επανάστασης του 1821” του ΚΕΦϊΜ στην Παλαιά Βουλή
 • Τίτλος Εισήγησης: «Thomas Jefferson και Αδαμάντιος Κοραής, οι παράλληλοι βίοι δύο πολιτικών στοχαστών: Δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα και συλλογική ταυτότητα εν μέσω ριζοσπαστικών ιδεολογικών ζυμώσεων σε Η.Π.Α. και Ελλάδα από τον 18ο μέχρι τον 19ο αιώνα» - 14/12/21.
 •  

Δημοσιεύσεις και εκδόσεις:

 • “Η διαμάχη Πατρικής και Αδελφικής Διδασκαλίας: η πρώτη επίσημη μάχη Ιδεών και ο ρόλος της στη διαμόρφωση των θεμελίων της Εθνικής Επανάστασης” στο Μυρτώ Μαραγκού(επιμ.), Ο αμφιλεγόμενος ρόλος της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ελλάδα (4ος – 21ος αιώνας), Θεσσαλονίκη: εκδ. iWrite & ΚΕΠΕΚ (σειρά Lux Orbis), 2021, σσ. 146-164. 
 • “Από τον «ριζοσπαστικό αριστοκρατισμό» του Nietzsche στον «πρωσικό σοσιαλισμό» του Spengler - Οριακές προσλήψεις της πολιτικής στη Γερμανική πνευματική ζωή”, Ηθική, τ.χ. 14 (Νοέμβριος 2021), σσ. 42-53.
 • ”Ελευθερία και Ηθική Ευθύνη στον John Stewart Mill”, Άνθρωπος, τχ. 5 (Οκτώβριος 2021 - Ιανουάριος 2022), σσ. 195- 203. 

Αρθογραφία:

Συγγραφή άρθρων, δοκιμίων και βιβλιοκριτικών για διάφορους διαδικτυακούς τόπους. 

Περιοδικό Ηθική Τεύχος 12 (2019)
ΝΕΟ VIDEO
Γιώργος Ν. Πολίτης για το νέο βιβλίο του Αντώνη Παπαρίζου "Πολιτική και Θρησκεία"
9 Νοεμβρίου 2022

Απόσπασμα από τη συμμετοχή του Γιώργου Ν. Πολίτη, Αναπληρωτή Καθηγητή Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ, στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Αντώνη Παπαρίζου, Ομότιμου Καθηγητή Παντείου Πανεπιστημίου, με τίτλο "Πολιτική και Θρησκεία. Οι έξη ελληνικοί Πολιτισμοί", που διοργανώθηκε από τον Ιανό και τις εκδόσεις Παπαζήση στις 19/10/2022.
 

Δείτε περισότερα
Γιώργος Ν. Πολίτης για το νέο βιβλίο του Αντώνη Παπαρίζου Πολιτική και Θρησκεία
ΝΕΟ VIDEO
Πώς η Παιδεία μπορεί να συμβάλει στην ανασυγκρότηση της χώρας; Γ.Ν. Πολίτης
17 Δεκεμβρίου 2019

Ομιλία Γιώργου Ν. Πολίτη για τη σχέση παιδείας και πολιτικής με στενή αναφορά στα σύγχρονα κοινωνικά και πολιτικά τεκταινόμενα.

Δείτε περισότερα
Πώς η Παιδεία μπορεί να συμβάλει στην ανασυγκρότηση της χώρας; Γ.Ν. Πολίτης
ΝΕΟ VIDEO
Γιώτα Βάσση - Το ελληνικό παραμύθι «Ένα σπιτάκι για τη Σάλλυ» στα αραβικά
17 Δεκεμβρίου 2019

Με πρωτοβουλία των Γιατρών του Κόσμου, ένα παραμύθι με πρωταγωνιστή ένα μικρό σαλιγκάρι πρόσφυγα μεταφράστηκε στα αραβικά για να φτάσει στα χέρια προσφυγόπουλων που ζουν στην Ελλάδα.

Δείτε περισότερα
Γιώτα Βάσση - Το ελληνικό παραμύθι Ένα σπιτάκι για τη Σάλλυ στα αραβικά
ΝΕΟ VIDEO
Οι ευκαιρίες είμαστε εμείς. Βασίλης Τσακίρογλου. TEDxPatras
17 Δεκεμβρίου 2019

Το νόημα της "ευκαιρίας" σαν αστικός μύθος. Πώς οι ανθρώπινες επιλογές δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες ευημερίας.

Δείτε περισότερα
Οι ευκαιρίες είμαστε εμείς. Βασίλης Τσακίρογλου. TEDxPatras
ΝΕΟ VIDEO
Τι είναι Ηθική; Αποστολόπουλος Πέρρος Παναγιώτης. Ακαδημία Πλάτωνος.
17 Δεκεμβρίου 2019

Αποστολόπουλος Πέρρος Παναγιώτης. Ανοιχτό σεμινάριο Ηθικής Φιλοσοφίας στην Ακαδημία Πλάτωνος, καθώς και διάλογος με τους συμμετέχοντες.

Δείτε περισότερα