Το Εργαστήριο

H πεποίθηση ότι η συνθετική μελέτη φιλοσοφίας, πολιτικής και οικονομίας έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην ποιότητα της σκέψης των φοιτητών δημιούργησε, τo 1920, το πρώτο πρόγραμμα σπουδών PPE στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Έκτοτε μεγάλα πανεπιστήμια και των πέντε ηπείρων προσφέρουν αντίστοιχα προγράμματα, που αποτελούν παραλλαγές ή εκδοχές της ίδιας κεντρικής ιδέας. Η ίδια αντίληψη διατρέχει το Εργαστήριο «Φιλοσοφία-Διακυβέρνηση-Οικονομία», PPElab.gr, του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στην κλασική σκέψη, η φιλοσοφία θέτει τις αρχές και τα αξιακά συστήματα, που η πολιτική καλείται να εφαρμόσει, συνεκτιμώντας τις οικονομικές τους συνέπειες. Η εποχή μας είναι μια εποχή πρωτοκαθεδρίας της οικονομίας σε βάρος τόσο της πολιτικής, όσο και της φιλοσοφίας. Το φαινόμενο κορυφώθηκε στη χώρα μας κατά την περίοδο της κρίσης.

Το PPElab ιδρύθηκε με σκοπό να συμβάλει στη σύνθεση μεταξύ των τριών αυτών γνωστικών αντικειμένων και στην αποκατάσταση της μεταξύ τους ισορροπίας. Επιδιώκει τη μελέτη, τεκμηρίωση, ανάλυση και προώθηση προτάσεων δημόσιας πολιτικής. Σε αυτήν την προσπάθεια το PPElab συνεργάζεται με άλλους φορείς, ινστιτούτα, ερευνητικά κέντρα, ιδρύματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Φιλοδοξεί να διαμορφώσει ένα ευρύτερο πλαίσιο συναίνεσης και συνεργειών με στόχο την απαλλαγή από αδιέξοδες, ανορθολογικές αντιλήψεις που ευθύνονται αφ΄ενός για το ξέσπασμα και αφ’ ετέρου για την έκταση της παρούσας κρίσης.


Περιοδικό Ηθική Τεύχος 14 (2021)

Γιώργος Ν. Πολίτης

Aναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνικής Φιλοσοφίας στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Aθηνών. Άρθρα του δημοσιεύονται σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά και συμμετέχει με ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια. Έχει διευθύνει ερευνητικά ινστιτούτα και επιστημονικές εταιρείες. Πρόσφατα έργα του: Eλευθερία και Εξουσία, καταστατικές αρχές κοινωνικής φιλοσοφίας (2010). Το δικαίωμα της πολιτικής ανυπακοής· η νόμιμη άμυνα στην αυθαίρετη εξουσία (2012). Όροι και έννοιες του Κορνήλιου Καστοριάδη (2013). Να σηκωθούμε όρθιοι - Η επανάσταση της κοινής λογικής (2014). Εξουσιαστική Αριστερά και η κρυφή γοητεία της ανοησίας (2019). Διευθυντής εργαστηρίου Φιλοσοφίας Διακυβέρνησης Πολιτικής.

Περισσότερα
Γιώργος Ν. Πολίτης

Βάσω Μπάκα

Υποψήφια Διδάκτωρ Ηθικής Φιλοσοφίας (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου), πτυχιούχος Ιταλικής και Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) με μεταπτυχιακές σπουδές ειδίκευσης στην Ηθική Φιλοσοφία (Διατμηματικό και Διαπανεπιστημιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πανεπιστημίου Πελοποννήσου). Έχει εργαστεί επί σειρά ετών στην ιδιωτική εκπαίδευση και σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς της Μη Τυπικής Εκπαίδευσης ως πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων.

Περισσότερα
Βάσω Μπάκα

Μύρων Ζαχαράκης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1995. Το 2013 εισήχθη στο τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και το 2017 ολοκλήρωσε τις σπουδές του (κατεύθυνση: Φιλοσοφία), εντασσόμενος την ίδια χρονιά στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Φιλοσοφία».

Περισσότερα
Μύρων Ζαχαράκης

Αναστάσιος Μανδραπήλιας

Διδάκτωρ Φιλοσοφίας και υποψήφιος Διδάκτωρ Θεολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών διπλωμάτων, το μεν πρώτο ειδικεύεται στην ρητορική του Κωνσταντίνου Οικονόμου των εξ Οικονόμων, το δε στη συστηματική φιλοσοφία και συγκεκριμένα στον Κομφούκιο, από τη Θεολογική και Φιλοσοφική Σχολή αντιστοίχως του Ε.Κ.Π.Α.

Περισσότερα
Αναστάσιος Μανδραπήλιας

Βασίλης Τσακίρογλου

Γεννήθηκε το 1967. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Δημοσιογραφεί από το 1990 σε κάθε είδους ΜΜΕ. Έχει συγγράψει μία δίτομη και μία επίτομη βιογραφία για τον Ayrton Senna και το "Ευτυχείτε", μια απόπειρα εφαρμογής στη σύγχρονη καθημερινότητα της φιλοσοφίας των αρχαίων Ελλήνων Κυνικών υπό μορφήν λακωνικών αφορισμών.

Περισσότερα
Βασίλης Τσακίρογλου

Γιώτα Βάσση

Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην «Ηθική» από το Ε.Κ.Π.Α. και D.E.A. στη Λογοτεχνία και τον Ελληνικό Πολιτισμό από το Universidad de Granada. Σπούδασε στο τμήμα Φιλοσοφίας- Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (1990-1994) με ειδίκευση στη Φιλοσοφία, απ’ όπου αποφοίτησε ως πρώτη αριστεύσασα το 1994 συνεχίζοντας στο ενθάδε Ίδρυμα τις πρώτες της μεταπτυχιακές σπουδές και την έρευνα στη Φιλοσοφία. Από το 1998 διδάσκει Νέα Ελληνικά, Ιστορία και Φιλοσοφία στην ιδιωτική δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Περισσότερα
Γιώτα Βάσση

Παναγιώτης Δέδες

Πτυχιακές σπουδές στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών, στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών. Μεταπτυχιακές σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακό τίτλο στη Φιλοσοφία με ειδίκευση στην Ηθική. Έχει σπουδάσει Πιάνο και Μονωδία στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών ως αριστούχος και υπότροφος. Από το 2006 κατέχει οργανική θέση στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ως δάσκαλος σε Δημοτικό Σχολείο.

Περισσότερα
Παναγιώτης Δέδες

Δήμητρα Βαγενά

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1995. Υποψήφια Διδάκτωρ Φιλοσοφίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (τίτλος διδακτορικής διατριβής: «Φιλοσοφία και ψηφιακή εκπαίδευση»). Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Φιλοσοφίας (κατεύθυνση "Ιστορία της Φιλοσοφίας"), Τμήμα Φιλοσοφίας, ΕΚΠΑ. Απόφοιτος του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (κατεύθυνση: Φιλοσοφία), ΕΚΠΑ. Είναι ιδρυτικό μέλος του Εργαστηρίου «Φιλοσοφία, Διακυβέρνηση, Οικονομία» (PPE Lab) του ΕΚΠΑ και συμμετέχει στην συντακτική επιτροπή του περιοδικού «Ηθική». Έχει συμμετάσχει τόσο ως ομιλήτρια όσο και ως διοργανώτρια σε ημερίδες και συνέδρια. Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή και εγχώρια περιοδικά φιλοσοφίας. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εκτείνονται στον χώρο της κοινωνικής, της πολιτικής και της ηθικής φιλοσοφίας. 

Περισσότερα
Δήμητρα Βαγενά

Παναγιώτης Αποστολόπουλος Πέρρος

Διδάκτωρ Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Αθηνών. Μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην Ηθική, απόφοιτος Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής Ψυχολογίας Αθηνών, τομέα Φιλοσοφίας. Διαθέτει δημοσιεύσεις, συμμετοχές σε συνέδρια και ομιλίες σε Ελλάδα και εξωτερικό. Έχει συγγράψει διδακτικά εγχειρίδια και πραγματοποιεί δημόσιες συζητήσεις, σεμινάρια και εκδηλώσεις φιλοσοφικού και παιδαγωγικού ενδιαφέροντος.

Περισσότερα
Παναγιώτης Αποστολόπουλος Πέρρος

Άλκης Γούναρης

Διδάκτωρ φιλοσοφίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επί σειρά ετών έχει διδάξει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Ηθικής Φιλοσοφίας καθώς και σε προγράμματα δια βίου μάθησης του ΕΚΠΑ και άλλων φορέων. Τα τελευταία χρόνια το ερευνητικό του έργο εστιάζεται στη Φιλοσοφία της Ανθρώπινης Νόησης και της Τεχνητής Νοημοσύνης. Πρόσθετα πεδία στα οποία ειδικεύεται είναι η Ηθική, η Μεταηθική και η Εφαρμοσμένη Ηθική.

Περισσότερα
Άλκης Γούναρης

Ζαχαρούλα Θεοδώρου

Γεννήθηκε το 1989. Απόφοιτος του τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τελειόφοιτος του Π.Μ.Σ «Ιστορία της Φιλοσοφίας», του τμήματος Φιλοσοφίας, του οικείου ιδρύματος. Ιδρυτικό μέλος του Εργαστηρίου «Φιλοσοφία, Διακυβέρνηση, Οικονομία». Από το 2015 είναι αρχισυντάκτρια του φιλοσοφικού περιοδικού Ηθική. Εργάζεται ως φιλόλογος και τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εκτείνονται στον χώρο της Κοινωνικής και Πολιτικής Φιλοσοφίας.

Περισσότερα

Junior Members


Ζαχαρούλα Θεοδώρου

Δημήτριος Ευθυμίου

Γεννήθηκε το 2001. Σπουδάζει Φιλοσοφία στο οικείο Τμήμα του ΕΚΠΑ.  Τα ενδιαφέροντα του εκτείνονται από τη φιλοσοφία στην ιστορία.

Περισσότερα
Δημήτριος Ευθυμίου

Σωκράτης Τσελεμεγκος

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2001. Είναι προπτυχιακός φοιτητής Φιλοσοφίας στο ΕΚΠΑ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην Ηπειρωτική Φιλοσοφία.

Περισσότερα
Σωκράτης Τσελεμεγκος

Παναγιώτης Βεζυργιάννης

Γεννήθηκε το 1998. Σπούδασε Φυσική και σήμερα σπουδάζει Φιλοσοφία στο οικείο Τμήμα του ΕΚΠΑ. Βασικά ενδιαφέροντά του είναι η φαινομενολογία και ο υπαρξισμός.

Περισσότερα
Παναγιώτης Βεζυργιάννης

Γεώργιος Γερογλής

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2001. Το 2018 έλαβε μέρος στη Διεθνή Ολυμπιάδα Φιλοσοφίας (IPO Montenegro 2018) εκπροσωπώντας την Ελλάδα και το 2019 τελείωσα το Βαρβάκειο Πρότυπο Λύκειο. Σπουδάζει Φιλοσοφία στο οικείο Τμήμα του ΕΚΠΑ.

Περισσότερα
Λίστα Ελέγχου προετοιμασίας υποβολής
ΝΕΟ VIDEO
Πώς η Παιδεία μπορεί να συμβάλει στην ανασυγκρότηση της χώρας; Γ.Ν. Πολίτης
17 Δεκεμβρίου 2019

Ομιλία Γιώργου Ν. Πολίτη για τη σχέση παιδείας και πολιτικής με στενή αναφορά στα σύγχρονα κοινωνικά και πολιτικά τεκταινόμενα.

Δείτε περισότερα
Πώς η Παιδεία μπορεί να συμβάλει στην ανασυγκρότηση της χώρας; Γ.Ν. Πολίτης
ΝΕΟ VIDEO
Γιώτα Βάσση - Το ελληνικό παραμύθι «Ένα σπιτάκι για τη Σάλλυ» στα αραβικά
17 Δεκεμβρίου 2019

Με πρωτοβουλία των Γιατρών του Κόσμου, ένα παραμύθι με πρωταγωνιστή ένα μικρό σαλιγκάρι πρόσφυγα μεταφράστηκε στα αραβικά για να φτάσει στα χέρια προσφυγόπουλων που ζουν στην Ελλάδα.

Δείτε περισότερα
Γιώτα Βάσση - Το ελληνικό παραμύθι Ένα σπιτάκι για τη Σάλλυ στα αραβικά
ΝΕΟ VIDEO
Οι ευκαιρίες είμαστε εμείς. Βασίλης Τσακίρογλου. TEDxPatras
17 Δεκεμβρίου 2019

Το νόημα της "ευκαιρίας" σαν αστικός μύθος. Πώς οι ανθρώπινες επιλογές δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες ευημερίας.

Δείτε περισότερα
Οι ευκαιρίες είμαστε εμείς. Βασίλης Τσακίρογλου. TEDxPatras
ΝΕΟ VIDEO
Τι είναι Ηθική; Αποστολόπουλος Πέρρος Παναγιώτης. Ακαδημία Πλάτωνος.
17 Δεκεμβρίου 2019

Αποστολόπουλος Πέρρος Παναγιώτης. Ανοιχτό σεμινάριο Ηθικής Φιλοσοφίας στην Ακαδημία Πλάτωνος, καθώς και διάλογος με τους συμμετέχοντες.

Δείτε περισότερα
Τι είναι Ηθική; Αποστολόπουλος Πέρρος Παναγιώτης. Ακαδημία Πλάτωνος.
ΝΕΟ VIDEO
Οι λόγοι του Κ. Οικονόμου του εξ Οικονόμων της προεπαναστατικής περιόδου
17 Δεκεμβρίου 2019 Ο Αναστάσιος Μανδραπήλιας, Δρ Φιλολογίας μιλάει στο Α΄ Διεθνές Συμπόσιο Ομιλητικής με θέμα: «Η σπουδή της ομιλητικής και η έρευνα. Συμβολή στο κήρυγμα της Εκκλησίας και στη μετάδοση του μηνύματός της στον σύγχρονο κόσμο», το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Θεολογική Σχολής του Α.Π.Θ. τη 1η Μαρτίου, 2019 και τελούσε υπό την επιστημονική καθοδήγηση της Δήμητρας Κούκουρα, Καθηγήτριας Ομιλητικής. Δείτε περισότερα